понедељак, 1. август 2011.

У КЛИСИНИ ПРОСЛАВЉЕНА МАНАСТИРСКА СЛАВА



  У Светомаринском манастиру Клисина свечано и молитвено, како то увијек бива, прослављена је Слава овог Светог Манастира – Света Великомученица Марина. У навечерје празника служено је празнично бденије, којем је присуствовао већи број монаха, свештеника и мирјана. Бденије је служио јеромонах Методије, духовник манастира Гомионице. На сам дан празника Свете Марине, по први пут откако су у току радови на проширењу Саборног манастирског храма служена је Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом, а саслуживали су му: архимандрит Серафим, игуман манастира Рмањ, јеромонах Стефан, игуман манастира Велика Ремета, протосинђел Варнава, намјесник манастира Трескавац, јеромонах Теофил, намјесник манастира Глоговац, те ђакон Невен Маринковић, парохијски ђакон парохије старомајданске.

        За пјевницом су били монаси манастира Ковиљ, који су својим препознатљивим византијским појањем манастирску славу учинили још свечанијом. Потом су освештани славски колач и славско жито, док се новом тробродном базиликом из многих грла проламао  тропар Светој Марини, чији је небески благослов, овог свечаног дана, али и свих дана у години, био над Клисином, у Клисини, али и у срцима свих оних који је поштују и који јој се моле.      
        Присутним вјерницима бесједом се обратио Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом, нагласивши духовни значај Свете Марине, посебно истичући њену храброст и неустрашивост, коју је она показала пред прогонитељима Цркве Христове, те је због своје светости слављена и прослављена широм Васељене. „Данас прослављамо ону, коју је прославио Господ“, нагласио је Преосвећени Владика, који се пред присутним вјерницима јавно захвалио Игуману Василију и његовом братству, за све напоре које су чинили и које несмањено чине, како би манастирски храм, али и цјелокупни Манастир Клисина, засијали жељеним сјајем, на радост братства, али и све већег броја пријатеља и поклоника Светомаринске обитељи.
        Након богослужења у порти Манастира приређена је Славска трпеза за све многобројне госте, који су својим присуством увеличали овај празнични дан, још једанпут свједочећи како је проширење манастирског храма уистину било неопходно. У току ручка присутне госте својим наступом почаствовао је дјечији фолклорни ансамбл „Вила“ из Петрова, надомак Приједора.  
        Треба напоменути да је Манастир Клисину посјетио и начелник Општине Приједор, господин Марко Павић, који је Игуману Василију честитао манастирску славу, у своје лично име и у име града Приједора.
      Молећи се Светој Марини, нашој заштитници и покровитељки, да и даље бдије над овим Светим Манастиром, његовим братством, пријатељима и поклоницима, остајемо благодарни свима онима који су помагали, молили се и радовали духовном и материјалном развоју наше Свете Обитељи, још једанпут им се захваљујући за сва доброчинства, са жељом да њихова духовна веза са нашим Манастиром остане трајна и непрекинута.   

                                                       Светомаринска обитељ Клисина


 Извор