субота, 29. децембар 2012.

Грци траже снагу у пророчанствима старца Пајсија


The Wall Street  Journal
03.
децембар 2012. Год.

СУРОТИ, Грчка - Прије скоро три деценије, како легенда каже, брадати православни мистик је посјетивши ово мјесто, изрекао узнемирујуће предсказање: Грчка ћу у будућности доживјети велики поремећај и пометњу, праћену глађу и политичким немирима.
 
Вјерници кажу да је ова непријатна визија старца Пајсија, аскетског монаха који се упокојио 1994. године, у ствари била предвиђајући призрак преокрета који сада тресе ову, дуговима изморену земљу – доприносећи истовремено порасту интереса за православног светитеља,  међу Грцима који се труде да схвате смисао бруталне финансијске кризе.
 
Старац Пајсије, који је провео већину свог живота као пустињак на Светој Гори, монашком полуострву у сјеверноисточној Грчкој, постао је популаран захваљујући причама о његовим предсказањима и чудима, који су препричани у бројним књигама и објављени на интернету.
 
Стотине вјерника стоје у реду сваке суботе код гроба старца Пајсија, чекајући да се поклоне, помоле и цјеливају дрвени крст који означава његово последње почивалиште. Поклоници моле за помоћ у проналажењу посла, плаћању рачуна и преживљавању кризе која је пореметила њихове животе.
 
„Пајсије је прорекао многе ствари, и његова пророчанства се сада обистињују“, истиче Костас Катсаунис, 41-годишњи официр који је дошао да посјети ово свето мјесто. „Он је предвидио кризу. Али, такође је рекао и да ће бити боље, да ћемо превазићи тешкоће и дочекати напредак. Старац је помогао многим људима“.
 
Слава старца Пајсија, на неки начин подсјећа на Мишела де Нотр Дама, познатијег као Нострадамуса, француског апотекара који је предвидио догађаје као што су Хитлеров долазак на власт и терористички напад 11. септембра.
 
„Особе као што је старац Пајсије представљају шамане, племенске магове“, каже Александра Корониу, социолог на атинском Универзитету за социолошке и политичке науке. „Они су отјелотворење трансцеденталне, невидљиве моћи.“
 
Грчка економија већ пету годину трпи рецесију, која према очекивањима треба да се додатно продуби у наредној години; стопа незапослености је преко 25 %, и чак се и породице из средње класе боре да прехране своју дјецу. У таквим околностима, осјећајући да њихово друштво тетура на ивици колапса, многи Грци траже утјеху.
 
„Када се деси догађај који цијелу државу баци на кољена, људи у томе траже религиозно објашњење“, каже Василиос Макридес, професор религијских студија и стучњак за Православно Хришћанство на Универзитету у Ерфурту у Њемачкој. „Они очекују натприродну подршку.“
 
Захваљујући овоме, нагло је порасла израда предмета везаних за старца Пајсија. Старчево исушено и брадом обрасло лице, краси разне банере и картице исписане инспиративним порукама.
 
Књижаре су претрпане десетинама књига о старцу Пајсију, почевши од оних које описују детаљно његово духовно учење, до наслова са његовим коментарима на разне теме – од надолазеће апокалипсе до грчког преузимања Константинопоља, некадашње престонице Византијског царства, а сада Истамбула.
 
„Продају се као луде“, каже продавац у књижари са вјерском литературом у центру Атине. „Чак и невјерујући почињу да читају ове књиге. Оне охрабрују људе да издрже оно што тек предстоји.“
 
Постоји чак и Пајсијев приручник за дијету, као и дјечија књига „ Био једном давно, дјецо, старац Пајсије.“
 
У протекле двије године, конзервативне новине Димократија су продале 350 000 копија наслова везаних за старца Пајсија – од зборника његових пророчанстава до старчевих ставова о образовању. Остале новине такође описују његова позната чуда.
 
Старац Пајсије (крштено име Арсеније) рођен је 1924. године у централној Анатолији.  Дио је дуге традиције монашке духовности, за коју је, како вјерници кажу, везана моћ прорицања – способност виђења ствари које други не могу да виде, тумачења знакова и предвиђања токова догађаја.
 
Чак и прије своје смрти 1994. године, старац Пајсије је био познат у вјерским круговима, привлачећи на Свету Гору вјернике који трагају за духовним вођством и савјетима.
 
Али скорашњи пораст интересовања је проузроковао одређено подозрење код скептика и појачану пажњу код појединаца у хијерархији Грчке Православне Цркве.
 
„Људи траже прибјежиште“, каже отац отац Василиос Хавазцас, руководилац црквених добротворних пројеката у Атини. „Али неки и претјерују. Праве од њега неку врсту пророка“, истиче он, и додаје: „не значи да је све тачно што је он рекао.“
 
Међутим, у знак подршке старцу Пајсију, грчка полиција је ухапсила 27-годишњег Филипоса Лоизоса, због креирања странице на ФБ на којој је исмијавано грчко вјеровање у чуда и пророчанства преминулог монаха. Он је оптужен за богохуљење и вријеђање религије. Касније је та тужба повучена.
 
Полиција је примила на хиљаде пријава због ове странице на друштвеној мрежи под именом „Старац Пастиције“, што је провокација на рачун старчевог имена. Пастиција је традиционално јело које подјећа на лазање. Један ултрадесничарски посланик је оштро осудио ову интернет страницу у Парламенту.
 
Филипос Лоизос је, у своју одбрану, истакао да је користио сатиричан тон како би критиковао комерцијализацију старца Пајсија и његове поруке.
 
Многа од пророчанстава старца Пајсија данас одговарају стварности. „Народ ће бити разочаран политичарима двију највећих партија, толико да ће им се сви они смучити,“ – само је једно од предвиђања које одзвања у периоду у коме је подршка бирача двјема највећим партијама, окривљеним за кризу, драстично опала.
 
Нека од старчевих запажања алудирају и на мрачне завјере – између осталог, да свијетом  тајно влада група коју чине петорица људи. Старац је такође предвидио и националну побједу Грчке, истичући да ће Грци поразити Турке, преузети Константинопољ и освојити дио Албаније. 
 
„Свети људи као што је старац Пајсије се рађају једном у хиљаду година,“ каже Николаос З., који је сачинио зборник од три књиге старчевих изрека. „Он је дар човјечанству од Бога и Пресвете Богородице.“
 
У Суроти, удаљен око 30 км од Солуна, стигли су недавно једне суботе аутобуси препуни поклоника да виде старчев гроб. Млади и стари – молили су се и фотографисали поред гроба. Неки од њих су убрали и гранчицу босиљка који расте поред једноставног крста изнад његове главе.
 
Након тога, у сувенирници смјештеној у подруму камене цркве, посјетиоци су куповали разгледнице, плакете са ликом старца Пајсија и књиге о њему, заједно са иконама, крстовима и другим вјерским реквизитима.
 
„Велика је несигурност у народу. Не знамо шта ће слиједеће да се деси,“ каже Анастасија Константину, конобарица која је у посјети старчевом гробу. Она додаје да њена породица мора да штеди на месу, вожњи аутомобила и другим нормалним активностима усљед смањења прихода као посљедице економске кризе.
 
„Народ налази утјеху у вјери,“ каже госпођа Константину (32). „Иако је свакодневни живот тежак, старац Пајсије даје снагу људима. Помаже им да издрже.“
 
 Извор: МYSTAGOGY
 
 
 
 
 
 
 

Нема коментара: