понедељак, 23. април 2012.

Хришћански карактер - Владика Николај о ђенералу Дражи

Био сам дирнут изразима велике симпатије и дубоког поштовања, које су у америчкој штампи исказивали пет стотина храбрих авијатичара (пилота) према ђенералу Дражи Михаиловићу.

   Пошто је ђенерал Михаиловић рођен у мојој епархији, у малом граду Ивањици, сматрам мојом пастирском дужношћу да кажем шта знам о хришћанском карактеру тог ђенерала.

   Родитељи су му били побожни људи. У њиховој кући даноноћно је горело кандило пред иконом. Одраставши у таквој религиозној атмосфери, наш ђенерал никад није напустио веру. Напротив, његова вера у Бога временом је јачала, и постала као гранитна стена, посебно последњих пет година крвавог рата и сталних борби.


   Његови четници, који су као заробљеници надживели Матхаузен, причали су ми у Салцбургу и Минхену у току моје последње године боравка тамо, следеће: „Наш ђенерал је носио крст који је наследио од своје мајке. Често је примећен, да се ноћу, тајно, у својој соби моли Богу. Опомињао је своје војнике да се моле Богу пре сваког јела, па макар да имају и само парче хлеба, пре сваког посла, пута, или борбе. Без Бога ни преко прага – често је понављао познату пословицу."

   Као невидљив дух, крећући се годинама кроз шуме и планине, ноћу је посећивао наше древне светиње, да би се молио и причестио над моштима наших светих краљева и мученика.

   "Једног дана", сећа се командант његових герилаца "ђенерал и ја смо били опкољени од Немаца. Истрчали на једно брдо где смо приметили две сеоске куће. - У коју ћемо кућу ићи - упитао је ђенерал. - У леву - рекао сам ја. Застали смо на моменат, прекрстио се и рекао: "Не у леву, већ идемо у десну, с Божјом помоћи!"

   Кад смо ушли у кућу, људи који су били ту гледали су нас уплашено и зачуђено.

   - Зашто сте сада дошли? Овог момента Немци су претресли кућу тражећи Вас.

   - Где су они сада?

   - Претресају ону другу кућу!

   Ђенерал је уздахнуо и рекао: "Бог нас је опет спасао!"

   Ђенерал Дража је показао поштовање према свештеницима. Очевици су ми говорили о чувеној Скупштини одржаној почетком 1944. године у селу Ба, на којој је донета кратка декларација о принципима за које су се герилци борили и који могу бити основа будућих демократских институција Југославије. Пред отварање Скупштине ђенерал је рекао: "Нека свештеници дођу напред и прочитају молитву". Конгрес (Скупштина) је завршен ватреним говором ђенерала:

   - Браћо - рекао је - будимо достојни наших предака мученика и идимо њиховим стопама без страха. Боримо се као што су се они борили - За Крст часни и слободу златну! Нека нам Бог помогне!"